Tartaki oferują tarcicę o różnorodnym przeznaczeniu użytkowym, najczęściej z przeznaczeniem na drewno konstrukcyjne oraz jako materiał wykończeniowy i do produkcji mebli. Wymagania stawiane tarcicy meblarskiej są inne niż w przypadku tej przeznaczonej na drewno budowlane. Wybierając materiał, z którego powstaną meble – domowe, biurowe czy też ogrodowe – należy kierować się znajomością właściwości drewna oraz klas i typów tarcicy, które wpływają na jakość końcowego wyrobu.

Jaki rodzaj tarcicy wybrać? Poziom obróbki

W zależności od możliwości dalszej obróbki półfabrykatu poza tartakiem, wybór tarcicy stolarskiej może paść na:

  • tarcicę nieobrzynaną – obrobioną równolegle, bez przetarcia powierzchni bocznej,
  • tarcicę obrzynaną – przetartą w czterech płaszczyznach,
  • surową – niestruganą, o szorstkiej powierzchni,
  • struganą (czterostronnie) – o wygładzonej powierzchni.

Najmniej dalszej pracy wymaga tarcica czterostronnie strugana, której wyszlifowana powierzchnia nie wymaga już równania strugiem/ strugarko-grubościówką. Jest droższa niż pozostałe półfabrykaty, ale szybsza w obróbce.

Klasa drewna – tarcica meblarska

Klasy drewna o stopniowaniu I – IV określają usłojenie, wygląd i jednolitość barwy materiału. W stolarstwie oczywiście najbardziej ceniona jest klasa I – drewno pozbawione sęków, jednolicie wybarwione, o słojach równomiernie rozłożonych i prostoliniowych. Jednak wybór klasy zależy również od preferencji wizualnych, gdyż swoich nabywców znajdują też meble z widocznymi sękami, lekkimi pęknięciami i zróżnicowanym ubarwieniem.

piękne meble łazienkowe z tarcicy

Sortyment desek i kantówek po przetarciu kłody

W zależności od płaszczyzny pracy traków, po obróbce kłody możemy otrzymać półfabrykat w postaci desek i kantówki z przetarcia:

  • prostego – z ukrytym rdzeniem/ oddalony od rdzenia,
  • promieniowego,
  • ćwiartkowego.

To, z której części kłody pozyskiwana jest tarcica, ma istotne znaczenie dla jakości materiału, bowiem określa, jak bardzo drewno jest podatne na odkształcenia – paczenie i kurczenie. Deski pozyskane w wyniku przetarcia prostego (najczęściej dostępne w marketach i sklepach budowlanych), wykazują największą podatność na odkształcanie. Można je poznać po charakterystycznym usłojeniu w kształcie płomienia i wyraźnie zarysowanych kręgach na czole deski.

Materiał otrzymany po przetarciu promieniowym i ćwiartkowym jest bardziej odporny na deformację, dlatego świetnie sprawdza się w użyciu na dużych powierzchniach – blaty kuchenne, stoły, ławy. Tarcica taka ma usłojenie prążkowane na górnej i dolnej powierzchni oraz na czole.

Wybierając tarcicę meblarską, należy zatem:

  • sprawdzić czoło – najlepiej by było prążkowane, bez słojów układających się w łuki i kręgi,
  • sprawdzić płaszczyznę – należy unikać usłojenia o płomienistym rysunku, najlepiej wybierać deski z usłojeniem w paski/ prążki.

Wilgotność tarcicy przeznaczonej do produkcji mebli

Drewno cechuje się higroskopijnością, czyli umiejętnością oddawania wody na zewnątrz lub absorbowania jej z powietrza, dążąc do osiągnięcia tzw. wilgotności równowagi. Dlatego też drewno opuszczające tartak musi osiągnąć określony poziom nasycenia wodą, który jest zróżnicowany w zależności od przeznaczenia elementów tarcicy.

Dla mebli, które będą znajdować się w zamkniętych pomieszczeniach, wilgotność w przeliczeniu na sucha masę drewna powinna wynosić 6-10 proc. Taką wartość można uzyskać, umieszczając drewno w specjalnych komorach suszarnianych, wykorzystujących konwekcję cieplną do pozbawienia drewna wilgoci. Użycie niedosuszonego materiału grozi paczeniem i pękaniem drewna (które będzie dosychać w pomieszczeniu już w formie mebla). Poza tym mokre drewno jest trudniejsze w obróbce.

Tarcica meblarska w tartaku Consultor

Tartak Consultor zaopatruje w tarcicę meblarską zakłady stolarskie oraz indywidualnych inwestorów. Przestrzegamy krajowych norm dotyczących produkcji tarcicy, dzięki czemu gwarantujemy wysoką jakość materiału drzewnego pochodzącego z naszego tartaku.