Kontynuując wątek z poprzedniego wpisu warto rozwinąć temat, który znany jest każdemu dostawcy tarcicy dębowej suszonej. Tematem tym jest szeroko pojęte suszenie, które rozpoczyna się w momencie przygotowania gotowych desek, bali, czy belek, a także składowania ich na zewnątrz albo we wnętrzach pomieszczeń tartacznych. Odpowiednio sezonowane oraz suszone drewno jest najlepszym budulcem i surowcem do wszelkich dalszych działań we własnym domu lub na większą skalę przemysłową.

Jak sezonowane jest drewno u dostawcy tarcicy dębowej suszonej?

Zależnie od wilgotności powietrza w danym lesie, a także intensywności opadów na przestrzeni poszczególnych miesięcy, drewno będzie miało swój poziom wilgotności wyjściowej. W przypadku gatunków miękkich poziom ten może przekraczać nawet 100%, natomiast dla drzew o drewnie twardym (takich jak dąb) waha się w granicach 55-80%. Jest to zdecydowanie zbyt wysoki wskaźnik do prac stolarskich, dlatego wymaga dalszych radykalnych działań.

Po wycince drzew i dostarczeniu ich do tartaku, rozpoczyna się sezonowanie:

  • na zewnątrz – bez zadaszenia, ze stałym wszechstronnym dostępem powietrza; odpowiednio ułożone i przy sprzyjającej schnięciu pogodzie, drewno może zmniejszyć swoją wilgotność do poziomu 15-20%,
  • na zewnątrz z zadaszeniem – mogą to być pomieszczenia na kształt otwartych szop, w przypadku tartaków znacznie większe i bardziej funkcjonalne; dach zapobiega nadmiernemu zawilgoceniu drewna podczas opadów,
  • w hali – pomieszczenia zamknięte, lecz sprzyjające naturalnej wentylacji, niewspomagane intensywnym nawiewem; sezonowane w ten sposób może być również drewno w korze, natomiast jego wcześniejsze okorowanie przyspiesza proces suszenia.

Drewno okrągłe w korze wymaga często całego roku sezonowania, aby uzyskać optymalną wilgotność, dlatego w gestii dostawcy tarcicy dębowej suszonej leży nadzór nad tym procesem.

drewno zlożone po ścięciu

Kolejny etap w tartaku dostawcy, czyli suszenie tarcicy dębowej metodą komorową

Gdy w efekcie sezonowania drewno dębowe uzyska wilgotność około 15%, można rozpocząć suszenie metodą komorową. Specjalnie przygotowane pomieszczenie, w którym umieszczane są partie tarcicy lub półfabrykatów, pozwala na osiągnięcie temperatury powietrza do 95ºC, natomiast wartość ta ustawiana jest zawsze indywidualnie.

Standardowym wyposażeniem nowoczesnych tartaków, które działają również jako dostawca tarcicy dębowej suszonej są komorowe suszarnie:

  • do drewna drzew liściastych, jak też iglastych,
  • do suszenia drewna także w niskich temperaturach,
  • o wysokiej efektywności i automatycznej obsłudze,
  • z trwałą konstrukcją pomieszczenia oraz bezpieczną instalacją grzewczą.

Optymalna wilgotność drewna po suszeniu komorowym wynosi poniżej 10%. Drewno jest wtedy gotowe do układania podłóg oraz innych prac stolarskich.

Kiedy zapytać dostawcę o tarcicę dębową suszoną?

Solidnie przygotowany tartak jest w stanie zrealizować zamówienie niezależnie od pory roku, a za sprawą odpowiednich metod jego pracownicy wiedzą, jaką wilgotność ma dana partia drewna. Można to przetestować metodą suszarkowo – wagową, poprzez porównanie wycinka drewna z jego masą przed suszeniem, albo metodą elektrometryczną poprzez pomiar oporu elektrycznego wilgotnościomierzem.

Każdy z tych sposobów pozwala dostawcy tarcicy dębowej suszonej sprawdzić, czy jest ona rzeczywiście odpowiednia do realizacji danego zamówienia.

W kolejnym wpisie poruszymy temat produkcji zrzyn tartacznych iglastych oraz ich zastosowania w przemyśle. Zachęcamy do lektury.