Tartaki oferują tarcicę o różnorodnym przeznaczeniu użytkowym, najczęściej z przeznaczeniem na drewno konstrukcyjne oraz jako materiał wykończeniowy i do produkcji mebli. Wymagania stawiane tarcicy meblarskiej są inne niż w przypadku tej przeznaczonej na drewno budowlane. Wybierając materiał, z którego powstaną meble – domowe, biurowe czy też ogrodowe – należy kierować się znajomością właściwości drewna oraz klas i typów tarcicy, które wpływają na jakość końcowego wyrobu.
Jaki rodzaj tarcicy wybrać? Poziom obróbki
W zależności od możliwości dalszej obróbki półfabrykatu poza tartakiem, wybór tarcicy stolarskiej może paść na:
- tarcicę nieobrzynaną – obrobioną równolegle, bez przetarcia powierzchni bocznej,
- tarcicę obrzynaną – przetartą w czterech płaszczyznach,
- surową – niestruganą, o szorstkiej powierzchni,
- struganą (czterostronnie) – o wygładzonej powierzchni.
Najmniej dalszej pracy wymaga tarcica czterostronnie strugana, której wyszlifowana powierzchnia nie wymaga już równania strugiem/ strugarko-grubościówką. Jest droższa niż pozostałe półfabrykaty, ale szybsza w obróbce.
Klasa drewna – tarcica meblarska
Klasy drewna o stopniowaniu I – IV określają usłojenie, wygląd i jednolitość barwy materiału. W stolarstwie oczywiście najbardziej ceniona jest klasa I – drewno pozbawione sęków, jednolicie wybarwione, o słojach równomiernie rozłożonych i prostoliniowych. Jednak wybór klasy zależy również od preferencji wizualnych, gdyż swoich nabywców znajdują też meble z widocznymi sękami, lekkimi pęknięciami i zróżnicowanym ubarwieniem.
Sortyment desek i kantówek po przetarciu kłody
W zależności od płaszczyzny pracy traków, po obróbce kłody możemy otrzymać półfabrykat w postaci desek i kantówki z przetarcia:
- prostego – z ukrytym rdzeniem/ oddalony od rdzenia,
- promieniowego,
- ćwiartkowego.
To, z której części kłody pozyskiwana jest tarcica, ma istotne znaczenie dla jakości materiału, bowiem określa, jak bardzo drewno jest podatne na odkształcenia – paczenie i kurczenie. Deski pozyskane w wyniku przetarcia prostego (najczęściej dostępne w marketach i sklepach budowlanych), wykazują największą podatność na odkształcanie. Można je poznać po charakterystycznym usłojeniu w kształcie płomienia i wyraźnie zarysowanych kręgach na czole deski.
Materiał otrzymany po przetarciu promieniowym i ćwiartkowym jest bardziej odporny na deformację, dlatego świetnie sprawdza się w użyciu na dużych powierzchniach – blaty kuchenne, stoły, ławy. Tarcica taka ma usłojenie prążkowane na górnej i dolnej powierzchni oraz na czole.
Wybierając tarcicę meblarską, należy zatem:
- sprawdzić czoło – najlepiej by było prążkowane, bez słojów układających się w łuki i kręgi,
- sprawdzić płaszczyznę – należy unikać usłojenia o płomienistym rysunku, najlepiej wybierać deski z usłojeniem w paski/ prążki.
Wilgotność tarcicy przeznaczonej do produkcji mebli
Drewno cechuje się higroskopijnością, czyli umiejętnością oddawania wody na zewnątrz lub absorbowania jej z powietrza, dążąc do osiągnięcia tzw. wilgotności równowagi. Dlatego też drewno opuszczające tartak musi osiągnąć określony poziom nasycenia wodą, który jest zróżnicowany w zależności od przeznaczenia elementów tarcicy.
Dla mebli, które będą znajdować się w zamkniętych pomieszczeniach, wilgotność w przeliczeniu na sucha masę drewna powinna wynosić 6-10 proc. Taką wartość można uzyskać, umieszczając drewno w specjalnych komorach suszarnianych, wykorzystujących konwekcję cieplną do pozbawienia drewna wilgoci. Użycie niedosuszonego materiału grozi paczeniem i pękaniem drewna (które będzie dosychać w pomieszczeniu już w formie mebla). Poza tym mokre drewno jest trudniejsze w obróbce.
Tarcica meblarska w tartaku Consultor
Tartak Consultor zaopatruje w tarcicę meblarską zakłady stolarskie oraz indywidualnych inwestorów. Przestrzegamy krajowych norm dotyczących produkcji tarcicy, dzięki czemu gwarantujemy wysoką jakość materiału drzewnego pochodzącego z naszego tartaku.