Na początek trochę terminologii związanej z przemysłowym wykorzystaniem tarcic różnego rodzaju. Drewo jako surowiec dzieli się na:
- okrąglaki, czyli cześć pnia, który pozbawiony został wierzchołków oraz gałęzi,
- tarcicę, czyli okrąglak podłużnie pocięty (fachowo: przetarty) na deski,
- materiał główny, który pochodzi ze środkowej części pnia; znajduje się w nim rdzeń i to on poddawany jest obróbce w dalszej kolejności,
- materiał boczny, który znajduje się po bokach kwadratu wpisanego w obwód pnia.
Bazowy podział tarcic
Tarcica jest drewnem całkowicie lub częściowo obrobionym. Biorąc pod uwagę stopień obróbki wyróżnia się:
- tarcicę nieobrzynaną, czyli taką, którą poddano jednokrotnemu (na ostro) przetarciu na trakach, w wyniku czego otrzymano obrobione dwie powierzchnie równoległe oraz obłe (bez obróbki) powierzchnie boczne;
- tarcicę obrzynaną, czyli posiadającą obrobione cztery płaszczyzny, a także krawędzie czoła. Powstaje w wyniku:
- dwukrotnego przetarcia: najpierw odcinany jest materiał boczny i formowane jest pryzma, która następnie, po obróceniu o kąt 90 stopni, przecierana jest ponownie;
- z przetarcia na ostro, a w następnej kolejności obrzynania równoległego do wzdłużnej osi.
- tarcicę zbieżyście obrzynaną, która po przetarciu na ostro obrzynana jest nierównolegle do wzdłużnej osi;
- tarcicowy materiał obliniasty, czyli taki, w którym na narożnych częściach przekrojów poprzecznych pozostały oflisy lub obliny, będące elementami obwodu okrąglaka.
W zależności od tego, czy tak powstały produkt poddany był procesowi suszenia do wilgotności 8-12%, dostępne są:
- tarcica sucha,
- tarcica mokra.
Na podstawie obowiązujących w naszym kraju norm – Polskich Norm, oznaczanych symbolem PN, wydawanych i kontrolowanych przez Polski Komitet Normalizacyjny (PKN) – sortyment tarcicy obrzynanej z gatunków iglastych wyodrębniany jest ze względu na – podawane w milimetrach – wymiary otrzymywanych w procesie produkcji elementów, którymi są:
- deski o grubości 19-45×75-250,
- bale o grubości 50-100×100-250,
- listwy o przekroju porzecznym 12/24 do 29/70,
- łaty o przekroju poprzecznym 38/63 do 75/140,
- krawędziaki o przekroju 100/100 do 175/175,
- belki o przekroju 200/200 do 275/275.
Normy wymiarowe elementów wytwarzanych z gatunków liściastych są zbliżone. Wszystkie niestandardowe elementy powstają w drodze indywidualnych ustaleń.
Elementy tarcicowe mogą byś produkowane w zasadzie z dowolnego rodzaju drewna. Wyróżnimy wtedy (suchą lub mokrą, obrzynaną lub nieobrzynaną):
- tarcicę iglastą,
- tarcicę liściastą.
Najlepsze produkty obróbki tartacznej używane są do tworzenia drzwi i okien, tarcice niższej jakości przeznacza się na potrzeby przemysłu budowlanego i papierniczego.
Podział tarcicy iglastej zgodnie z normą PN-75/D-01001 z uwzględnieniem wymiarów
Tarcicę powstającą w tartaku białostockiego Consultora podzielić można na różne sposoby, uwzględniające kryteria istotne dla produkcji i obrotu materiałem tartacznym. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów takich podziałów.
1. Jeśli weźmiemy pod uwagę zastosowanie materiału tartacznego, wyróżnimy:
- tarcicę przeznaczenia ogólnego,
- tarcicę przeznaczenia określonego, która bywa nazywana tarcicą przeznaczeniową.
2. Natomiast, jeśli zwrócimy uwagę na to, jak obrobione zostały boki, otrzymamy:
- tarcicę nieobrzynaną i obrzynaną.
3. Biorąc pod uwagę grubość do tarcicy nieobrzynanej klasyfikują się:
- deski (16 do poniżej 50 mm),
- bale (50 do 100 mm).
4. Biorąc pod uwagę grubość do sortymentu tarcicy obrzynanej zaliczają się:
- deski (16 do mniej niż 50 mm),
- listwy (16 do mniej niż 30 mm),
- łaty nazywane graniakami (16 do mniej niż100 mm),
- bale (50 do 100 mm a powyżej 100 dla szerokości wyższej niż 250 mm),
- krawędziaki (100 do mniej niż 200 mm),
- belki (powyżej 100 mm bez górnego ograniczenia).
5. Ze względu na długość wyodrębnia się tarcica:
- długa (2,40 m i więcej),
- średnia (0,90 do 2,30 m).
6. Z uwagi na poziom wilgotności będziemy mieli do czynienia z tarcicami:
- mokrymi (o wilgotności wyższej niż 25%),
- załadowczo-suchymi (o wilgotności ponad 20 do 25%),
- powietrzno-suchymi (wskaźnik wilgotności ponad 15 do 19%),
- użytkowo-suchymi (o wilgotności nie wyższej niż 15% i odpowiadającej finalnym warunkom użytkowania produktu).
7. Pod względem jakości
Ten podział uwzględnia klasy, które charakteryzują jakościowo poszczególne sortymenty:
- deski i bale: cztery klasy jakości – I (najlepsza), II, III, IV (najgorsza);
- łaty, krawędziaki, belki: dwie klasy jakości – I, II.
Trzeba tu podkreślić, że w praktyce każdy kontrakt zawiera indywidualnie ustalone kryteria obejmujące parametry obróbki oraz akceptowalne wady tarcicy.

Drwal tnący drzewo iglaste
Sposoby mierzenia tarcicy oraz wyrobów tartacznych z uwzględnieniem wytycznych z normy przedmiotowej PN-78/D-03001
Regulacja ta przewiduje wzięcie pod uwagę parametrów takich jak:
- grubość,
- szerokość,
- długość.
Do zmierzenia grubości tarcicy należy wykorzystać:
- suwmiarkę, jeśli jej grubość nie przekracza 200 mm,
- suwmiarkę lub przymiar milimetrowy z podziałką obejmującą części milimetra, jeśli grubość tarcicy przekracza 200mm.
Wymiar pobiera się od boku sztuki mieszonej w odległości nie mniejszej niż 150 mm od krawędzi czoła w kilu dowolnych miejscach jej długości; należy zachować dokładność od 0,1 mm.
Do mierzenia szerokości tarcicy nieobrzynanej wykorzystuje się:
- przymiar liniowy z podziałką milimetrową.
Pomiar przeprowadza się na płaszczyźnie, prostopadle do osi podłużnej sztuki poddawanej mierzeniu, w połowie jej długości. Jeśli w tym miejscu znajduje się zniekształcenie, mierzenie należy przeprowadzić w dwóch miejscach położonych względem środka długości w równych odległościach. Za szerokość uznaje się wtedy średnią arytmetyczną. - Jeśli tarcia nie jest grubsza niż 40 mm mierzy się ją jednostronnie na najwęższej płaszczyźnie;
- jeśli jest grubsza niż 40 mm, poru dokonuje się na obu płaszczyznach i wylicza średnia arytmetyczną.
Szerokość tarcicy nieobrzynenej uwzględnia dokładność do 1 mm.
Aby zmierzyć tarcicę obrzynaną, posługujemy się:
- suwmiarką,
- przymiarem liniowym z podziałką milimetrową.
Miarę pobieramy prostopadle do osi podłużnej mierzonego elementu, na czole lub na płaszczyźnie w dowolnym miejscu długości. Należy zwrócić uwagę, że w miejscu mierzenia nie może pojawić się oblina.
Szerokość tarcicy obrzynanej należy mierzymy zachowując dokładność do 1 mm.
Mierząc długość tarcicy, zachowujemy dokładność do 1 cm.
Za każdym razem uwzględnia się nadmiary na zeschnięcie przewidziane w PN-57/D-03003.
Zajrzyj na nasz firmowy blog i poznaj:
- 7 powodów, dla których tak chętnie wybierana jest tarcica świerkowa z tartaku Consultor,
- 7 powodów, by wybrać tarcicę sosnową od firmy Consultor.