Żeby tarcica mogła mieć zastosowanie użytkowe, musi przejść proces suszenia, w wyniku którego:
- osiąga wilgotność zbliżoną do tej, w której będzie finalnie użytkowana,
- podwyższone zostają jej właściwości mechaniczne (twardość),
- poprawia się jakość jego obróbki,
- uzyskuje odporność na działanie czynników pochodzenia biotycznego i abiotycznego.
Jak przebiega proces suszenia tarcicy
Suszenie podlega na przemieszczeniu wilgoci zawartej w drewnie z jego warstw wewnętrznych do zewnętrznych (długotrwały proces), powierzchniowych, skąd zostaje odprowadzona (następuje stosunkowo szybko).
Wyróżniamy tu 4 fazy:
- odparowywana zostaje woda wolna z warstw przypowierzchniowych drewna,
- dalsze obniżanie wilgotności w zewnętrznych warstwach; w warstwach wewnętrznych pozostaje ona jeszcze wysoka;
- zmniejszanie się wilgotności warstw środkowych;
- warstwy przypowierzchniowe osiągają równowagę higroskopijną z otoczeniem. Pod koniec tej fazy właściwego suszenia wilgotność warstw wewnętrznych jest tylko nieco wyższa niż przypowierzchniowych.
Obecnie wyróżniamy 3 metody suszenia tarcicy
1. Naturalna:
- sztaple – suszenie na wolnym powietrzu tarcicy poukładanej jedna na drugiej i oddzielonej przekładkami;
2 – 3 Sztuczne:
- zamknięte komory – suszenie w podwyższonej temperaturze, dzięki któremu w szybszy sposób uzyskuje się właściwy poziom wilgotności;
- zamknięte komory ciśnieniowo-próżniowe – bardzo szybkie obniżanie wilgotności tarcicy.
Drewno w sposób naturalny, sezonując, schnie bardzo długo (wynosi nawet od 6 do 24 miesięcy), dlatego z powodów ekonomicznych coraz częściej i powszechniej wykorzystywane są sposoby przyspieszone.
Przejdziemy teraz do omówienia pierwszego sposobu suszenia drewna.

Suszenie tarcicy
Naturalne suszenie tarcicy, czyli kilka słów o sztaplach
W sposób naturalny drewno traci wilgotność pod wpływem działania ruchu powietrza atmosferycznego w czasie dni suchych i ciepłych oraz wietrznych, osiągając stan powietrzno-suchy, czyli wilgotność na poziomie około 15 %. Pomocne jest tu specjalne układanie elementów tarcicowych, dzięki któremu powietrze ma do nich dostęp ze wszystkich stron. W ten sposób układane są sztaple i kształtowane całe składy. Ważne jest, by było to miejsca o suchym (posypanym na przykład żwirem), doskonale wypoziomowanym podłożu, na którym sztaple umieszcza się około 50 cm nad ziemią. Należy zadbać o to, by drewna nie składować w bezpośrednio nasłonecznionym miejscu, ani nie narażać go na deszcz. Przyjęło się, że optymalne warunki dla sezonowania drewna stwarzają otwarte hale.
W polskim klimacie taki naturalny proces trwa dość długo, dla przykładu:
- tarcica sosnowa schnie 60-200 dni (jeśli ma grubość 25 mm – nawet 11 miesięcy, przy grubości 38 mm – 17 miesięcy);
- tarcica świerkowa schnie 9-200 dni,
- tarcica dębowa schnie 100-300 dni (jeśli ma grubość 25 mm będzie t 14 miesięcy, a przy grubości 38 mm – 22 miesiące).
Naturalne suszenie nie jest wolne od wad – powoduje między innymi degradację tarcicy. Dodatkowo czynniki ekonomiczne i technologiczne spowodowały, że jest to w chwili obecnej nieczęsto wybierany sposób suszenia, traktowany raczej jako sposób zapewniania rezerwy materiałowej.
5 zasad naturalnego suszenia tarcicy
To, w jakim stopniu będą one przestrzegane i egzekwowane, decyduje w znacznej mierze o powodzeniu całego procesu suszenia drewna w warunkach naturalnych.
- Materiał należy układać tak, by zapewnić dostęp świeżego powietrza (wiatr) do każdej pojedynczej sztuki oraz tak, by zapobiec ich deformowaniu.
- Nad tarcicą powinien znajdować się dach, chroniący ją przed wpływem czynników klimatycznych (słońce, deszcz).
- Drewno nie może leżeć bezpośrednio na ziemi; izolację zapewnią legary.
- Konieczne jest zapewnienie łatwego dostępu do drewna, tak by przy wywożeniu i układaniu nowego nie wadzić pozostałym.
- Tarcica zainfekowana grzybem wymaga izolowania od reszty składu.
Sezonowanie jako wstęp do suszenia sztucznego
Drewno wysuszone wstępnie w warunkach naturalnych można następnie suszyć w suszarniach, gdzie uzyska ono finalną wilgotność, odpowiadającą jego przeznaczeniu.
W kolejnej części artykułu „Metody suszenia tarcicy, cz. 2” omówimy jakie możliwości sztucznego suszenia są aktualnie powszechnie wykorzystywane – życzymy owocnej lektury.