/Blog

Blog

Metody suszenia tarcicy, cz. 2

W poprzedniej części artykułu: „Metody suszenia tarcicy cz. 1” przyjrzeliśmy się temu, jak drewno suszone jest w sposób naturalny oraz poznaliśmy zasady, dzięki którym proces ten przebiega efektywnie. W wyniki takiego suszenia tarcica osiąga wilgotność około 20%, to za dużo, by można było rozpocząć końcową jej obróbkę. Możliwe jest to dopiero przy wilgotności 10%. Taki wskaźnik można uzyskać tylko przy użyciu specjalistycznych urządzeń – ich klasyfikacji i omówieniu poświęcony będzie ten wpis. […]

sierpień 18th, 2016|0 Comments

Metody suszenia tarcicy, cz. 1

Żeby tarcica mogła mieć zastosowanie użytkowe, musi przejść proces suszenia, w wyniku którego: […]

sierpień 18th, 2016|0 Comments

Kilka słów o właściwościach drewna jako surowca przemysłowego

Drewno pozyskiwane jest z drzew różnych gatunków, dlatego charakteryzuje się różnymi właściwościami. Omówiliśmy je w artykule: „12 najpopularniejszych przemysłowych gatunków drewna”. Kiedy drewno  trafi do tartaku, poddawane zostaje obróbce, w wyniku której powstają poszczególne sortymenty tarcicy. Wykorzystywane są później przez różne gałęzie przemysłu w formie drzewa litego lub materiałów drewnopochodnych. […]

sierpień 17th, 2016|0 Comments

12 najpopularniejszych przemysłowych gatunków drewna

W różnych gałęziach przemysłu cenione są różne gatunki drewna – w zależności od ich właściwości i ceny. Inne drewno wybiera się, do produkcji stolarki otworowej, a inne do wyrobu galanterii drzewnej. Niektórzy stolarze mają ulubione gatunki drewna, z którymi pracuje się im najlepiej i z których tworzą prawdziwe cuda z drewna. Pracownicy naszego tartaku również mają swoje ulubione gatunki drewna. […]

sierpień 17th, 2016|0 Comments

Dlaczego skupujemy drewno z certyfikatem FSC?

To prestiżowe odznaczenie uzyskało nieco ponad 20 tys. firm z branży drzewnej. Przeczytaj, dlaczego jest ono istotne również dla nas. […]

sierpień 17th, 2016|0 Comments

7 wad drewna powstających w czasie procesu suszenia

Suszenie drewna je procesem długotrwałym, którego staranne przeprowadzenie decyduje o jakości produktów tartacznych. Sprawdź, co robimy, by były one wysokogatunkowe. […]

sierpień 17th, 2016|0 Comments